LASERCUTTER

WAT IS LASERBEWERKEN?

Bij laserbewerken worden materialen door middel van supergeconcentreerd licht op maat en in de juiste vorm gesneden. Met onze lasersnijder/engraver is het naast het snijden van veel materialen ook mogelijk om in het oppervlak te graveren. De lasersnijder “verdampt” het materiaal waardoor er hele strakke en nauwkeurige snijlijnen en gravures gemaakt kunnen worden. De lasersnijder/engraver wordt via een PC digitaal aangestuurd en de werking is te vergelijken met die van een plotter of printer. Het is dus mogelijk digitale ontwerpen te maken in tal van softwarepakketten. Dit kunnen vector tekeningen, CAD ontwerpen en/of foto’s zijn die vervolgens door de lasersnijder/engraver omgezet worden naar echte producten door middel van lasersnijden en -graveren.

DE LASER

De laser vormt het hart lasermachine. De lichtspot die door de laser wordt gemaakt, kan tot een extreem kleine (en dus felle) spot worden gefocusseerd, zoals iedereen wel eens gedaan heeft in zijn jeugd met de zon en een vergrootglas. Met deze zeer intense spot is het mogelijk materiaal te snijden of gravures aan te brengen. Dit is mogelijk omdat de laserspot zo heet is dat deze het materiaal plaatselijk kan laten verdampen. Omdat de spot heel erg klein is, kan er een zeer smalle snede of een zeer fijne gravure worden gerealiseerd. Ook kan de positie van de laserspot met extreem hoge nauwkeurigheid worden aangestuurd.

Een veelheid aan materialen kan worden gesneden en/of gegraveerd en de mogelijkheden zijn enorm.

 

VOORDELEN VAN LASERBEWERKEN

Onze lasermachines kunnen complexe vormen uitsnijden en graveren, met zeer hoge precisie. Alles wordt in de PC digitaal ontworpen en hierdoor zijn er vele opties mogelijk. De mogelijkheden met betrekking tot vorm, precisie en graveeropties zijn zeer groot.
Een extra voordeel van laser bewerken is de hoge snelheid waarmee materialen met hoge nauwkeurigheid bewerkt kunnen worden.
De snij-lijn of gravure lijn is zeer nauwkeurig, waardoor nauwelijks materiaalverlies optreedt. Een laser kan op iedere plek van het werkstuk beginnen met snijden en kan onderdelen in iedere willekeurige volgorde snijden of graveren, waardoor optimaal gebruikt kan worden gemaakt van het aanwezige materiaal.
Omdat alleen het laserlicht contact heeft met het werkstuk, hoeft dit niet ingeklemd te worden, wat voordelig is voor de werksnelheid.
Omdat het laserlicht het materiaal zeer lokaal  “verdampt” zal het nauwelijks smelten, waardoor in de meeste materialen hele strakke snijranden mogelijk zijn.
Door de laserstraal in intensiteit te variëren kunnen afbeeldingen afgebeeld. Hierdoor is het mogelijk foto’s af te beelden in of op allerlei verschillende materialen.
Lasergravures zijn permanent en dus onuitwisbaar.
Lasergravures zijn zeer precies. Daardoor is het mogelijk perfect foto’s graveren in allerhande materialen zoals geanodiseerd aluminium, hout, glas, spiegels, graniet, acrylaat plexiglas en nog veel meer.